Tilbage

Find vej klik her.  
Position: 56.6842 N 8.8162 Ø - Kør selv.   -  Se fotos længere nede.


Udflugt til Ny Spøttrup tirsdag den 28. maj 2013

 

Fjends Egnshistoriske Forening havde arrangeret udflugt på denne flotte solskinsdag til Ny Spøttrup. Ca. 30 deltagere var mødt op for at se og høre om, hvordan den gamle studegård havde gennemgået en restaurering og med tiden også er blevet fredet af Kulturstyrelsen.

Formand Knud Søgaard bød velkommen og hvorefter gårdens ejer, Marianne Lindsman, viste deltagerne rundt på gården.


Her så vi bl.a.
  •  den gamle stald, der var blevet restaureret af kampesten, 
  •  haven, der havde fået afdækket gamle Ølandsfliser, 
  •  udsigten over Harrevig og meget mere.
 
Efter rundvisningen inviterede Marianne Lindsmann deltagerne ind til kaffebord i stuehusets fine, gamle stuer. Der blev sunget en Aakjær-sang, der var som skrevet til lejligheden. Og så fortalte Marianne ellers den spændende historie om studeavleren, herremanden, handelsmanden, brændevinsfabrikanten – og den i det hele taget initiativrige person, som Niels Breinholt var. Han købte herregården Spøttrup og byggede senere Ny Spøttrup ude på ”Heden”, som hele området syd for Lysen Bredning hed dengang. Formålet var at opfede og sælge stude og sælge dem til det tyske marked – en god forretning i 1800-tallet. Sidst i 1800-tallet skiftede landbruget dog over til mere mejeribrug og Breinholt solgte. I flere generationer har gården således været i familien Kusk Mikkelsens eje. Jorden er i dag solgt fra den gamle studegård, og i 2007 købte Marianne Lindsmann og hendes nu afdøde mand bygningerne og begyndte et møjsommeligt restaureringsarbejde i respekt med de gamle bygninger.
 
Ved selvsyn kunne vi alle se de gamle og flotte stadsstuer med kakkelovne, og alle de mange værelser, hvori der næsten var en kakkelovn i hver eneste rum.

Et par timer senere kunne vi alle drage hjemad fyldt med indtryk og historier fra en svunden tid.

Tilbage

Denne side er sidst opdateret: 31. august 2017

© www.FjendsNET.dk 1999 - 2024