Foto af Kaj Munk

Udflugt til bl.a. Vedersø Præstegård lørdag
den 15. juni 2013

Af: Ilse Poulsen, Sparkær

Lørdag morgen den 15. juni 2013 afgik en bus fyldt med forventningsfulde passagerer af sted mod Vedersø.

Turen var arrangeret af Fjends Egnshistoriske Forening, og der var stor interesse om udflugten, hvilket betød at alle pladser var udsolgt.

Selvom vejrudsigten havde meldt regn og torden, startede udflugten i flot solskin, og vi indtog derfor formiddagskaffen i det fri og tæt på Vandkraftsøen ved Holstebro.

Herefter fortsatte turen mod målet, Vedersø Præstegård, hvor præsten og digteren Kaj Munk havde levet i sit alt for korte liv. 

Digterpræsten Kaj Munk virkede fra 1924 til 1944 som sognepræst i Vedersø mellem Nissum og Ringkøbing Fjord og havde hjemme i Vedersø Gl. Præstegård. 

Det bevaringsværdige præstegårdsanlæg i Vedersø består af et stuehus, opført omkring 1870, samt en trelænget avlsbygning, der støder op til den gamle præstegårdshave anlagt i slutningen af 1800-tallet.  

Kirkeministeriet overdrog i 2005 det samlede præstegårdsanlæg til Fonden Vedersø Præstegård, der er stiftet af Ringkøbing Amt og Ringkøbing Kommune, og gav i den anledning 1,5 mio. kr. til renovering af stuehuset. Realdania bidrog med 6 mill. Kr. til projektet. Denne renovering er nu fuldendt, og også parkanlægget er blevet genskabt med hjælp fra bl.a. Hedeselskabet. 

Alle deltagere fik først et berigende foredrag af museumsguide Mette Jensen, og herefter blev vi vist rundt på præstegården og den tilhørende park.

Museumsguide Mette Jensen gav os alle et fyldigt indblik i Kaj Munks liv og færden, så vi næsten fornemmede tilstedeværelsen af digteren meget tæt på.


Besøget på Kaj Munk museet gav stof til eftertanke.

Med solen stadig højt på himlen begav vi os videre til Vedersø Kulturcenter, hvor der ventede en flot menu.

Herefter aflagde vi et besøg i Vedersø Kirke og tilhørende kirkegård, for bl.a. at se familien Munks gravsted.

Busturen fortsatte til Søndervig, og nu måtte vi erkende, at meteorologerne havde haft ret mht. til vejret, for pludselig væltede det ned med regn og hagl!

Trods det dystre vejr valgte vi alligevel at besøge de flotte sandskulpturer i Søndervig, men både skulpturerne og tur-deltagerne blev temmelig våde i de mange regnbyger.

Det betød heldigvis ikke noget på vores humør, så vi fortsatte vores bustur og fik i stedet eftermiddagskaffen i BUSSEN!

Med den fantastiske chauffør, Carlo ved mikrofonen, godt hjulpet af foreningens formand, blev hjemturen lige så munter og oplevelsesrig, som udturen.

  

Udflugt med Fjends Egnshistoriske Forening

 

Vedersø
 


Udflugt med Fjends Egnshistoriske Forening

Formiddagskaffe ved Vandkraftsøen i Holstebro. 

Tur til Vedersø

Ved Vandkraftsøen i Holstebro.
Foto: Ernst Pedersen, Kjeldbjerg  

Udflugt med Fjends Egnshistoriske Forening
Præstegården i Vedersø. Her set fra parken.
Vedersø Præstegård dannede rammen om Kaj Munks liv, virke og værk frem til hans død i 1944. 

Kaj Munks Bil

Digterpræsten Kaj Munks Ford A Tudor de Luxe fra 1931. 
Foto: Ernst Pedersen, Kjeldbjerg 

 


Tilbage

Denne side er sidst opdateret: 7. november 2015

© www.FjendsNET.dk 1999 - 2024