Fjends Egnshistoriske Forening
Forårsskrift 2014


Også i dette nummer har vi valgt nogle små historier, som vi er stødt på i arkiverne.
Der er bl.a.:

  • En tragisk historie på heden.
  • Røde Laust.
  • Flaget vajer igen over Daugbjerg Dås, som er historien om Daugbjerg Dås (også kaldet Dåsen), hvor der berettes    om tilblivelsen af dette mødested for politiske møder og andre forsamlinger. 
  • Gader og veje i Fjends, hvorfra de fik deres navne.
 Forårsskrift 2014
    Hefte for medlemmer. Forårsskrift 2014
Som i tidligere numre har vi placeret foreningens arrangementer på midtersiderne, lige klar til at hive ud af bladet, hvis man ønsker dette.
 I hver lille historie gemmer sig spændende beretninger, som viser hvor interessant og spændende livet var og stadig er her i området Fjends.

En tragisk historie på heden, går tilbage til 1843, hvor en ganske ung pige på vej tilbage til sin tjenesteplads bliver overfaldet og fundet bevidstløs i lyngen. Overfaldet vakte stor opsigt, og selvom pigen gav god forklaring, blev overfaldet aldrig opklaret. Nogle år senere, da den samme pige tjente på 
Høgild Mølle, blev hun atter overfaldet!
Røde Laust, er en fiktiv historie, der bygger på en hændelse om en tjenestekarl, der tog sit eget liv og derfor ikke som god kristen kunne begraves i indviet jord.
 Fjends Egnshistoriske Forenings tidligere formand, Inga Pedersen, lod for nogle år siden fantasien få frit spil om, hvordan Røde Laust forlod denne jord. Det er denne historie, vi bringer i bladet. 

Flaget vajer atter over Daugbjerg Dås, er beretningen om en høj på 71 meter, der fylder godt i landskabet. Her fortælles om trolderier, men også den sande historie om
Dåsen, der købes af en forening, og hvordan der bliver afholdt folkefester m.m. på Daugbjerg Dås.

Hvorfra fik gader og veje i Fjends deres navne, bygger på et interview med tidligere borgmester i Fjends kommune,
Egild Drengsgaard. Her fortælles bl.a. om Slambertgade i Stoholm, der siden kom til at hedde Anlægsgade, og om Oxfordvej, hvor navnet ikke har noget at gøre med hverken kiks eller den engelske universitetsby. Æ Drøwt i Vridsted bliver også forklaret i artiklen.
Æ Fjandboarkiv har som altid været behjælpelig med billeder og historier til vores blad, hvilket også denne gang har resulteret i, at vi kan illustrere bladet med både gamle og nye billeder.Foreningens
kommende arrangementer nævnes på midtersiderne, og heldagsturen i 2014 går denne gang til Naturpark Thy og finder sted lørdag den 14. juni. 

Vi er glade for, at også andre end medlemmer bakker op om de aktiviteter vi sætter i gang, og det håber vi også vil ske i 2014. 
Relaterede emner:


Efterårsskrift 2014Print | Tilbage

Denne side opdateret: 10. marts 2017

© FjendsNET.dk 1999 - 2017