Forårsskrift 2015

 Af: Ilse Poulsen

SÅ er foreningens halvårsskrift for foråret 2015 uddelt eller klar til at blive uddelt til alle medlemmer.

Denne gang er hæftet på lidt flere sider end ellers, og der er da også mange historier at glæde sig til.

På baggrund af byjubilæet i Stoholm er foreningen kommet i besiddelse af et par interessante historier vedr. Stoholm, og det vil dette hæfte derfor også bære præg af.

Forårsskrift 2015


Den første historie om Stoholm, drejer sig om huset i Vestergade nummer 7, det lille hus der ligger mellem Kornblomsten og slagteren.

Huset blev bygget af skomager Niels Dam, som kom til Stoholm i 1893. I 1916 bliver huset købt af husmand Søren Madsen, Vroue, som på det tidspunkt var 62 år gammel, han kom i øvrigt fra Skive. Han var gift med Dorthea f. Sørensen, der var en halv snes år yngre end Søren.

I huset boede også deres ældste datter Maren Madsen, der blev født i Vroue i 1886, så hun var 30 år, da hun flyttede med forældrene til Stoholm.

Maren Madsen
Maren Madsen


Søren Madsen døde i 1926, og datteren Maren overtog huset. Hendes mor Dorthea blev boende hos datteren til hun døde i 1934. Huset var ikke stort, men systuen var dog så stor, at Maren havde 2-3 damer ansat.  På den tid fik: ”Rigtige damer syet deres tøj” som hr. Schwan sagde i Matador.

Ovenstående er blot et meget lille udpluk af historien om huset i Vestergade 7, og artiklen er fulgt op af unikke og flotte billeder.

Derudover er der artiklen om en karetmageren Anton Nielsen, der var karetmaget i Fjends gennem 60 år. Anton Nielsen blev født den 12. november 1880 i Vium sogn, hvor faderen var forpagter på Baastruphus, han blev døbt og konfirmeret i kirken i Vium, hvor Steen Steensen Blicher blev født i præstegården 98 år tidligere.


Historien om karetmageren er samtidig en skildring af et håndværk, der i gennem mange år var uundværlig for samfundet, men som alligevel blev overflødigt i nyere tid.

Den anden historie om Stoholm, der bliver bragt i årsskriftet handler om Stoholm Elværk. Bl.a. på grund af plads mangel i Stoholm bogen var det ikke muligt at bringe alle de oplysninger som forfattergruppen modtog, og derfor har vi valgt at bringe Lilli Lunds oplysninger om Stoholm Elværk i den fulde længe i hæftet her.

Læseren vil blive gjort bekendt med små anekdoter fra elværkets første år, og om hvordan man etablerede badefaciliteter for byens borgere af det varme overskudsvand som elværket producerede. Som altid i artiklerne er der sørget for fine gamle billeder venligst udlånt af Lokalhistorisk Arkiv i Stoholm.

Halvårsskriftet vil som tidligere udgaver have en fyldestgørende omtale af kommende arrangementer. Det kan dog oplyses her, at heldagsturen i 2015 går til Søby Brunkulslejre.



Tilbage

Denne side er sidst opdateret: 10. marts 2017

© www.FjendsNET.dk 1999 - 2024